Stress = muskelspenninger, framfor egne følelser.

Stress er kroppslig anspenthet i respons til ubevisste følelser en del av hjernen forsøker holde utenfor en persons bevissthet. Stress er en angstmekanisme som aktiverer muskelspenninger fordi en person føler noe (les: sinne, tristhet, glede, skyldfølelse), men framfor at personen får kjent på disse underliggende følelsene tar en del av hjernen og dekker over dem med muskelspenninger (les: stress/angst). Hvilke symptomer denne stressreaksjonen/angstmekanismen skaper kan du lese om her.

Stress er ikke det samme som frykt. Frykt er i utgangspunktet en adaptiv og normal fysisk respons til ytre trusler som utgjør en fare for vår overlevelse. Ved frykt grunnet en ytre fare vil kroppen aktivere «fight-or-flight» reaksjonen og reagere kjapt for å redde seg selv. I livstruende situasjoner kan frykt faktisk redde ens liv ved at man får tilgang til den ekstra styrken en trenger for å forsvare eget liv.

Stress derimot blir som regel skapt ved å 1) stritte i mot virkeligheten og ønske den var annerledes, 2) forsøke å kontrollere utfallet av en situasjon fremfor å være komfortabel med å leve i uvisshet, 3) ønske en gitt reaksjon eller respons fra andre framfor å akseptere at andre er som de er, 4) ha liten kontakt med følelser og en manglende evne til å regulere og kommunisere disse, samt 5) ikke ta ansvar for å prioritere de 24 timene tilgjengelig i døgnet men tro at døgnet har flere timer enn det har.

I tillegg trigges stress av antagelser om en selv og andre, om hva man er berettiget til og kan forvente av andre, å ta på seg ansvar som ikke er sitt, samt andre antagelser. Psykoterapi kan bevisstgjøre hvilke antagelser og handlingsmønstre som opprettholder stresset. Denne bevissthetsprosessen gjør at man kan klare å gi slipp på dysfunkjonelle antagelser, handlingsmønstre og forsvarsmekanismer, og dette bidrar til større ro, indre sikkerhet og stressreduksjon.

 

Konsekvenser av stress over tid

Langtidseksponering for stress kan føre til alvorlige helseplager. Det henger sammen med kontinuerlig utskillelse av adrenalin og kortisol når kroppen er stresset. Kroppen kan bare være i alarmberedskap en kort periode før den begynner å slites ut. Hvis man over lengre tid er stresset vil man tære på kroppens immunforsvar, og det fører til ubalanse i nesten alle fysiologiske systemer. Kronisk stress kan øke blodtrykket, redusere immunforsvaret, øke sannsynligheten for hjerteanfall og slag, føre til mindre fruktbarhet, forårsake smerter i kroppen, hjertesykdommer, infeksjonssykdommer, kreft, diabetes, benskjørhet, problemer med fordøyelsen, søvnproblemer, overvekt, autoimmune sykdommer, hudsykdommer, samt fremskynde aldringsprosessen. I tillegg kan det skape endringer i nevrotransmittorene i hjernen og føre til større sårbarhet for både angstlidelser og depresjon. Stressede menn under 55 år har dobbelt så høy risiko for å dø av hjertesykdom. Samlet sett har de 30 % prosent høyere risiko for å dø tidligere enn andre menn.

 

Behandling av stress

Hvis du over lengre tid har levd med mye stress, vil både kropp og sinn betale en pris for det. Hvis du ofte føler deg stresset, hektisk og overveldet, er det på tide å få kroppen tilbake i balanse. Nettopp på grunn av både de fysiske og psykiske helseplagene som stress medfører er det viktig å kjenne sin egen grense og snu en negativ trend i tide. Men eksakt hvor denne grensen går varierer fra person til person. Noen mennesker klarer å stå i mot store påkjenninger over lang tid, mens andre har en lavere stresstoleranse.

Første skritt er å ta stresset på alvor fremfor å ignorere det og fortsette som før. Dette innebærer å legge merke til når stress aktiveres i kroppen og lære seg hvordan regulere det og bli bevisst følelser som stresset undertrykker. Evnen til å håndtere og regulere emosjoner spiller en stor rolle for hvordan man håndterer stress. Man er veldig utsatt hvis man ikke vet hvordan man skal finne roen når man blir engstelig, nervøs, trist, sint eller redd.

Dernest er det et poeng å bli bevisst forsvarsmekanismer, antagelser og handlingsmønstre som både trigger stress i utgangspunktet og opprettholder det over tid.

Evnen til å tolerere stress avhenger av mange faktorer inkludert kvaliteten på relasjoner, synet på seg selv, andre, livet og verden, evnen til å kjenne og regulere følelser, samt biologiske og genetiske faktorer.

Et støttende sosialt nettverk er en av de største bufferne mot hverdagens slitasje, ettersom jo mer ensomme og alene vi er og føler oss, desto mer sårbare er vi ovenfor stress.

Har man selvtillit og evner til å påvirke livets hendelser, samt være utholdende gjennom livets små og store utfordringer, blir det lettere å kontinuerlig mestre stress i vanskelige perioder. De som er sårbare for stress har en tendens til å være ukomfotabel med usikkerhet og tenker at de må kontrollere omgivelsene rundt seg for å være trygge.

Hva slags syn man har på verden kan enten forebygge eller bidra til stress. Mennesker med et lavere stressnivå har en mer optimistisk grunnholdning. De har en tendens til å like andre mennesker, nye utfordringer, ha en god humoristisk sans, ikke ta seg selv så høytidelig, samt akseptere at endring er en del av livet.

Hvis du har en tilværelse med for mye stress er den beste måten å håndtere det på å ta tak i årsakene. Psykoterapi kan hjelpe deg til å finne ut hvorfor du har havnet der du er nå, og kan hjelpe deg til å finne roen og få en balanse i livet ditt.

Bestill en time fra kontaktskjemaet nederst på siden hvis du ønsker hjelp for stress. Jeg jobber som psykolog på nett og tilbyr online psykologtimer via videolink på nett så du kan få hjelp uavhengig av hvor du bor.

 

Bestill online psykologtime via kontaktskjema.

Kun online psykologhjelp.

Jeg tilbyr nå kun psykologhjelp på nett og er ikke lenger på kontoret i Oslo.

Bruk kontaktskjemaet ettersom jeg sjelden er tilgjengelig på telefon. Beskriv kort problemet og foreslå noen tider som passer for en førstetime. Jeg svarer som regel i løpet av noen timer, og senest neste virkedag.

Prisen er 1490,- kr per 45 min. time. Du må være over 18 år.

Mest leste artikler

Symptomer på utbrenthet.

Man blir ikke utbrent over natten. Snarere kommer symptomene gradvis og over tid. I begynnelsen merker man at motstanden mot jobben blir større og større og man begynner kjenne det på kroppen. Les mer

Symptomer på stress.

Symptomene på stress er de samme som for angst. Stresset kanaliseres i kroppen på tre måter: 1) via stripete muskulatur, 2) gjennom glattmuskulatur, eller 3) som kognitive og perseptuelle forstyrrelser. Les mer

Symptomer på depresjon.

Vi har alle svingninger i humøret og gode og dårlige dager. Å være nedtrykt fra tid til annen er normalt, men når tomhet, mangel på energi og fortvilelse ikke gir slipp kan det være et tegn på depresjon. Les mer

Hvordan mestre sosial angst.

For å overvinne sosial angst er det flere ting man kan gjøre, feks: redusere angstsymptomene, bli bevisst egne følelser, bli bevisst egne intensjoner, samt utfordre dysfunksjonelle forsvarsmekanismer. Les mer

Nå ute: Effektiv selvhjelpsbok

Bli kvitt angst, stress og utbrenthet.

Mange er lei av å leve med angst, stress og utbrenthet og ønsker seg en bedre og symptomfri tilværelse fylt med indre ro, energi, og selvtillit.

Jeg har skrevet en lettlest selvhjelpsbok (på engelsk) som forklarer hvordan dette kan la seg gjøre. Den fås kjøpt på Amazon.com både i papirutgave og som e-bok (Kindle). Les mer om boka her >

Boken vil lære deg:

  • En effektiv angstreguleringsteknikk som roer ned angsten hvor og når som helst.
  • De psykologiske årsakene til angst, stress, panikkanfall, utbrenthet, depresjon, nervøsitet, tvangstanker, og psykosomatiske plager.
  • Hva angst egentlig er (hint: angst betyr ikke at du er redd, angst er muskelspenninger som dekker over underliggende følelser).
  • Hvordan hjernen faktisk fungerer og hvorfor den utløser angst for å dekke over følelser.
  • Hvordan og hvorfor hjernen legger lokk på følelser (les: deprimerer dem), og hvordan man kan overvinne den depressive mekanismen som skaper og opprettholder depresjon og utbrenthet.
  • Hvordan sortere tanker og lette på all tankekjøret.
  • Hvordan finne sikkerhet i deg selv ved å komme i kontakt med følelsene dine.
  • Hvordan du kan øke energinivået ditt ved å konstruktivt bruke følelsene dine.
  • Hvordan du kan forbedre kommunikasjonen din med andre.
  • Hvordan du kan håndtere energityver og folk som stresser deg.
  • Hvordan du kan relatere med folk ved å være en person med integritet.
  • Hvordan du kan sette grenser for ovenfor andre og bruke din naturlige styrke uten dårlig samvittighet.
  • Hvordan du kan få bedre selvtillit og selvfølelse.
  • Hvordan du kan unngå å hakke på deg selv og tvile på enhver beslutning du tar.
  • Hvordan få bedre søvn ved å lære kroppen å slappe av i muskulaturen og roe ned tankekjør og bekymringer.

 

Psykologisk kunnskap og verktøy presentert på en lettfattelig måte.

Mange er ulykkelige og sliter med angst, stress, utbrenthet, depresjon, nervøsitet, sosial angst, prestasjonsangst, fysiske smerter, lavt energinivå, kjedsomhet, kontinuerlige bekymringer, tankekjør, manglende entusiasme og mening i livet, eller problemer i relasjonene med andre.

Som oftest forstår de ikke hva som driver disse symptomene og ikke klar over de psykologiske mekanismene som gjør at kroppen enten blir anspent og urolig av seg selv (les: angst) eller mister energi (les: depresjon) og hvordan dette påvirker både tanker og følelser negativt.

I boka blir det forklart på en enkel måte hvordan angstmekanismen skaper ulike former og symptomer for angst og stress, og hvordan man kan overvinne denne automatiske angstresponsen en gang for alle.

Det blir også forklart hvordan den depressive mekanismen i kroppen skaper både utbrenthet og depresjon og hva man kan gjøre for å overvinne den og få energi og mening tilbake i livet sitt.

Boka inneholder teknikker og øvelser som gjør prosessen med å overvinne de ulike symptomene lettere og mer forståelig.

Reconnect to Your Core er tilgjengelig på Amazon.com både i papirutgave og som e-bok (Kindle).