Ytre stressfaktorer og vår manglende evne til å håndtere dem er den største risikofaktoren for utbrenthet. Evnen til å håndtere stressfaktorer og andres forventninger og krav beror på evnen vår til å kommunisere hva vil vil og til å sette grenser for andre.

Mange utbrente er det man kaller konfliktsky, men man kunne like gjerne kalt det kommunikasjonssky, ettersom hovedproblemet er at de ikke gir uttrykk for deres egen vilje, prioriteringer, verdier, og standarder.

De sier ofte «ja» til å gjøre ting andre ber dem om selv om de vet at de ikke egentlig vil gjøre det. De tenker at det er bedre å «si ja» enn å «ta konflikten», men havner i trøbbel ettersom døgnet kun har 24 timer og kroppen har begrenset med energi, samt at det finnes andre ansvarsområder og ting de også har lyst til å gjøre.

 

Å lære seg god kommunikasjon.

Mange utbrente vet rett og slett ikke hvordan de skal kommunisere med andre og uttrykke sine egne behov og grenser. De bekymrer seg for at de vil virke for strenge eller for kjipe hvis de ikke går med på hva andre vil men gir uttrykk for at de har en annen mening.

Det er mulig å lære seg konstruktive måter å kommunisere på og dette er ofte et hovedfokus i behandlingen av stress og utbrenthet. Stresset reduseres og energien kommer tilbake når man har en større evne til å kommunisere konstruktivt med tydelighet og styrke, men også med respekt og vennlighet. Å kombinere disse to uttrykksmåtene er fullt mulig.

Send meg en henvendelse via kontaktskjema om du ønsker å begynne en prosess med å lære bedre kommunikasjon og evne til å uttrykke deg uten stress og dårlig samvittighet.