Symptomer på sosial angst

Angstsymptomene en person med sosial angst opplever er de samme symptomene som går igjen for alle angstlidelser. Angsten vil kanaliseres gjennom den stripete muskulaturen, den glattstripede muskulaturen, og/eller som en kognitiv/perseptuell forstyrrelse.

Pathways of anxiety_800_gif

Det innebærer at under en presentasjonsrunde på jobben der ti personer sitter rundt et møtebord vil én person kjenne ukontrollert hjertebank, en annen vil kjenne at halsen tørker inn og at det er vanskelig å svelge, en annen vil bli veldig varm og begynne svette ukontrollert, en annen vil bekymre seg og dyrke worst-case scenarioer mens magen knyter seg mer og mer, en annen vil få plutselig trang til å gå på do, mens en annen vil miste evnen til å tenke klart etc.

Ettersom angst skyldes ubevisste følelser endel av egoet forsøker å holde utenfor bevisstheten, vil symptomene en person opplever i en sosial setting avhenge av hva slags følelser denne personen har, intensiteten av disse, hvordan angsten kanaliseres i kroppen, hvor lett tilgjengelig og konstruktive forsvarsmekanismene til personen er i settingen, i tillegg til en rekke andre faktorer som biologi, personlighet, og evne til å regulere og kommunisere følelser og angst.

Disse faktorene bidrar i stor grad til å avgjøre hvor lett eller vanskelig det er for en person å overvinne den sosiale angsten. For noen holder det med 1-2 timer for å lære hvordan en kan regulere angsten, forstå hvordan intrapsyken fungerer, og komme i kontakt med ubevisste følelser. Mens for andre er dette en større og lengre prosess som krever mer tid og innsats ettersom de har en rekke dysfunksjonelle forsvarsmekanismer de ikke har evne til å se eller ønske om å vende seg mot, at de har stor motstand mot å kjenne på og uttrykke egne følelser, at de har en motstand mot å erkjenne og akseptere at de kan ha visse følelser i det hele tatt, samt at angsten blir så sterk i situasjonen at de vegrer seg for å teste ut konsepter man diskuterer i terapien.

 

Ulike former for sosial angst

De vanligste sosiale situasjonene som trigger angst er:

 • å snakke i forsamlinger (holde presentasjoner, taler, å synge, andre fremføringer).
 • jobbintervju/møter/kollokviegrupper/presentasjonsrunder/foredrag i klassen.
 • situasjoner der andre er utagerende eller krevende, evt situasjoner der andre har en emosjonell respons (gråt, glede, engstelighet, etc).
 • formelle situasjoner.
 • lukkede rom eller situasjoner der en ikke lett kan flykte (fly, buss, trikk, t-bane, bil (spesielt ved kø), heis, forelesninger, kino, konserter).
 • situasjoner med autoritetsfigurer.
 • uformelle sosiale lag (fest, middagsselskaper, på café eller restauranter).
 • situasjoner man må vise hva man har skapt eller laget.
 • situasjoner der man brått blir satt på prøve av andre eller blir stilt et spørsmål eller blir bedt om en mening.
 • uoversiktelige situasjoner med mange folk (kjøpesenter, festivaler, på gata).
 • situasjoner med familie og venner.
 • i intime settinger (på date, i forhold når relasjonen blir for intim).

Noen får mer angst når de er i sosiale situasjoner med fremmede, mens andre får mer angst når de er i situasjoner der de kjenner folk littegrann men ønsker å bli bedre kjent med dem eller bedre likt av dem. Andre får angst i situasjoner der de må uttrykke seg ovenfor en autoritetsperson, noen får mer angst rundt kvinner, mens andre får mer angst rundt menn.

Hvorfor angsten kommer i en situasjon og ikke en annen har med måten vi ser på både menneskene i den situasjonen og hvordan vi antar at de er og hvordan de vil reagere, typen situasjon man er i og i hvilken grad man tror man er låst til å være formell eller i hvilken grad man står fritt til å være spontan, hvordan en ser på seg selv ift andre i den situasjonen, tidligere opplevelser i en lignende situasjon, og ikke minst, det som er den egentlige grunnen, hvilke følelser som blir trigget i situasjonen man er ubevisst på.

Å utforske hvorfor dette skjer, og forstå hvordan en tenker, hvilke handlingsmønstre man har og hva man føler i de spesifikke settingene er en sentral del av det terapeutiske arbeidet som gjøres for å overvinne den sosial angsten.

 


Lær å håndtere angsten i dag.

Bestill boken på Amazon her

Mange ønsker teknikker og metoder for å håndtere og redusere angst og uro.

Nå har jeg gitt ut en lettlest selvhjelpsbok på engelsk proppfull av teknikker og måter man på egenhånd kan kontrollere angsten og redusere symptomene sine på. Boka fås på Amazon både i papirutgave samt som e-bok.

I den vil du lære:

 • effektive angstreguleringsteknikker for å roe ned angsten hvor som helst og når som helst.
 • de psykologiske mekanismene som er årsaken til angst, stress, uro, panikkanfall, utbrenthet, depresjon, nervøsitet, tvangstanker, og psykosomatiske plager.
 • hvordan hjernen faktisk fungerer og hvordan den trigger angst i kroppen.
 • måter å sortere tankene på som letter all tankekjøret.
 • hva angst faktisk er (hint: angst betyr ikke at du er redd, angst er muskelspenninger som dekker over underliggende følelser).
 • hvordan finne sikkerhet i deg selv ved å komme i kontakt med følelsene dine.
 • hvordan du kan øke energinivået ditt ved å konstruktivt bruke følelsene dine.
 • hvordan du effektivt kan forbedre kommunikasjonen med folk.
 • hvordan du kan håndtere energityver og folk som stresser deg.
 • hvordan du kan relatere med folk ved å være en person med integritet.
 • hvordan du kan lære deg å sette grenser og bruke din naturlige styrke.
 • hvordan du kan få bedre selvtillitt.
 • hvordan du kan unngå å hakke på deg selv og tvile på enhver beslutning du tar.
 • hvordan få bedre søvn ved å lære kroppen å slappe av i muskulaturen og roe ned tankekjør og bekymringer.

Mange folk er ulykkelige og stresset og de sliter med angst, depresjon, nervøsitet, sosial angst, presentasjonsangst, fysiske smerter, lavt energinivå, kjedsomhet, kroniske bekymringer, tankekjør, mangel på entusiasme, relasjonsproblemer, samt andre symptomer.

Ofte forstår de ikke hva som skaper disse symptomene, og det er fordi de ikke er klar over de psykologiske mekanismene som gjør at kroppen blir anspent og urolig av seg selv og hvordan dette påvirker både tankene og følelsene i kroppen.

I boken blir det forklart på en enkel måte hvordan angstmekanismen i kroppen påvirker anspenthetsnivået og skaper symptomer som hjertebank, knute i magen og skjelving etc, og hvordan man kan gjøre for å overvinne kroppens automatiske angstrespons en gang for alle. I tillegg vil du få teknikker og øvelser du kan bruke til å overvinne angsten og få et bedre liv.

Reconnect to Your Core er tilgjengelig på Amazon.com både i papirutgave og som e-bok.


 

Bestill time i dag via skjema nedenfor. Kort ventetid.

Skriv noen setninger om hvorfor du tar kontakt (all informasjon er taushetsbelagt) og når det passer best for deg å ta en førstetime. Jeg vil ta kontakt med deg innen kort tid.

 

Ditt navn: (obligatorisk)

E-post: (obligatorisk)

Telefon

Skriv litt om hvorfor du tar kontakt:

 


 

Les også andre artikler om sosial angst og sosial fobi ved å klikke på en av lenkene under: